Barometr pokazuje 1003 hPa i spada – jutro deszcz czy nie?

146 wyświetleń 5 odpowiedzi
A
aleksandra_sceptyk (0 pkt)
Kupiłem analogowy barometr Technoline i uczę się go czytać. Dziś rano było 1008 hPa, teraz wieczorem 1003 hPa, czyli spadek o 5 hPa w ciągu 12 godzin. Gdzieś czytałem, że powyżej 1 hPa na godzinę to już sygnał ostrzegawczy. Czy ktoś może mi wytłumaczyć, jak łączyć ten odczyt z kierunkiem wiatru, bo chyba sam ciśnienie nie wystarczy do diagnozy?
T
testuje_34 (0 pkt)
Masz rację, że samo ciśnienie to za mało. Kluczowy jest właśnie kierunek wiatru – jeśli wieje z zachodu lub południowego zachodu i jednocześnie ciśnienie spada, to frontowi atlantyckiemu z opadami prawie nie da się zaprzeczyć. Natomiast ten sam spadek przy wietrze z północy może oznaczać tylko chwilowe zamieszanie bez większych opadów.
W
warsztat_43 (0 pkt)
Ciekawi mnie jedno: czy twój barometr jest skalibrowany do wysokości nad poziomem morza, gdzie mieszkasz? Bo jeśli mieszkasz np. na 300 m n.p.m. i nie uwzględniłeś korekty, to możesz mieć błąd rzędu 3-4 hPa i całe twoje wyliczenia gradientu idą w las.
S
Szymon Lewandowski (0 pkt)
Ten próg 1 hPa/h jako 'ostrzegawczy' to trochę uproszczenie wzięte z podręcznikowej meteorologii morskiej, gdzie liczyło się przeżycie na wodzie. W meteorologii lądowej środkowej Europy nawet spadek 3 hPa w 3 godziny nie musi oznaczać niczego dramatycznego – wszystko zależy od tego, jaki układ baryczny wchodzi i z jakiej strony.
L
liczby_anna (0 pkt)
Przy takim spadku jak u ciebie – 5 hPa w 12 godzin – i wietrze z SW powiedziałbym, że masz 70-80% szans na opady w ciągu najbliższych 18-24 godzin. Sam prowadzę dziennik barometryczny od czterech lat i taki scenariusz kończył się deszczem w zdecydowanej większości przypadków, zwłaszcza jesienią.
R
robie_dominika (0 pkt)
Warto też patrzeć na kształt chmur, bo barometr + chmury to naprawdę potężne combo. Jeśli masz jednocześnie pierzaste cirrusy, które stopniowo przechodzą w cirrostratus tworzący halo wokół słońca lub księżyca, i do tego spadające ciśnienie z wiatrem SW – możesz praktycznie pisać w kalendarzu 'deszcz jutro rano'.